Waar lopen eenoudergezinnen tegenaan?
Zoals bekend zijn er veel eenoudergezinnen in Nederland en België. Inmiddels zijn het er meer dan 100.000. Tegen welke problemen lopen zij aan? In deze blog sommen wij een aantal punten op waar je als single ouder tegenaan kunt lopen. Bepaalde problemen zijn hierbij specifiek bij vakanties voor eenoudergezinnen. Hier vind je tips over 1 ouder gezin vakanties.
Bij meeste eenoudergezinnen, de ouder vindt moeilijker een baan
Welke werkgever zit er te wachten op een man of vrouw die alleen voor kleine kinderen moet zorgen? Hoeveel zal deze werknemer verzuimen als de kinderen ziek worden? Staat deze persoon stevig genoeg in zijn schoenen om werk en kinderen te combineren? Een alleenstaande ouder moet zich vooraf al kunnen bewijzen. Is dat wel terecht? Misschien heeft hij of zij de touwtjes wel heel goed in handen en is er wat betreft de kinderen wel sprake van een hele goede oppasregeling. Het valt niet altijd mee om als alleenstaande ouder een baan te vinden met vrijheid en flexibiliteit. Een baan die voldoende inkomen oplevert en tijd en energie voor de opvoeding van de kind(eren).
Het gezin moet met een lager inkomen rondkomen
De meeste gezinnen hebben twee inkomens, of anderhalf. Als alleenstaande ouder moet je ( meestal ) met veel minder geld rond proberen te komen. Je moet het inkomen voor jou en je kinderen meestal alleen verdienen. Je moet vaak “nee” aan je kinderen verkopen. Dat stemt de ouder verdrietig. Uitzonderingen zijn eenoudergezinnen waar moeder of vader een top inkomen heeft of een goede alimentatie van de vader of moeder van de kinderen.
Weinig sociale contacten
Als alleenstaande ouder stap je niet snel bij een horecagelegenheid binnen. Vrienden van vroeger hebben vaak een partner en je voelt je het derde wiel aan de wagen (oud gezegde, paard en wagen heeft twee wielen, nu zou dat het vijfde wiel aan de wagen zijn!). Uitgaan of mensen thuis ontvangen kost geld en vaak is dat geld er niet. Daar komt bij dat bijna al je vrije tijd gaat zitten in de opvoeding van je kid(s). Dat is zeker van toepassing als je een jonge, alleenstaande moeder bent met kinderen in de leeftijd van nul tot 9 jaar.
Vaker oppas nodig bij eenoudergezinnen
Altijd oppas nodig bij jonge kinderen als de ouder weg moet, bijvoorbeeld naar een ouderavond. Maar ook naar een verjaardag, dat kost extra geld voor de oppas. Veel oma’s en opa’s hebben tegenwoordig een belangrijke taak. Zij voeden de kleinkinderen vaak mee op en moeten vaak oppassen. Niet iedere single ouder heeft het geluk dat opa en oma nog leven en in de buurt wonen. Heb jij dat geluk wel? Passen je ouders, broes of zusters graag op? Koester het!
Alleen beslissingen nemen over de opvoeding van de kinderen.
Je staat er alleen voor. Je kunt niet even vragen wat je partner ervan denkt of je moet de telefoon nemen. Spontane reacties en antwoorden blijven uit. Je hebt veel vragen “doe ik het wel goed?”. Je voelt en weet wat de kinderen meemaken, zij missen de andere ouder. Al die gevoelens moet jij alleen verwerken en je moet de kinderen opvangen. De kinderen gaan soms ook ander en vaak lastig gedrag vertonen. Je hebt er begrip voor, maar het is toch best lastig om te weten wat je het beste kunt doen. Kinderen kunnen ook misbruik maken van de situatie en hoe ga je daar mee om? Zelfs bij een goed werkende co-ouderschap sta je er vaker alleen voor.
Als single ouder heb je geen klankbord
Er is niemand die aandachtig naar je luistert en een reactie geeft als je thuiskomt van je werk en je verhaal kwijt wilt. Je moet meteen verder met het huishouden, kinderen moeten eten, de was moet gedaan, is er genoeg eten in huis? enzovoort. Stilstaan is er niet bij, of je moet alles aan je ouders kunnen overlaten. Maar wil je dat wel? Krijgen jouw kinderen dan de opvoeding die jij voor ogen hebt?
Je hebt steeds meer vragen, onzekerheden of je het wel allemaal goed doet en op tijd geregeld krijgt. Je vraagt je af of jij je ouders niet teveel belast, of de kinderen niet teveel worden verwend door oma en opa. Kortom: je vraagt je af “ben ik wel een goede ouder?”.
Zelf alleenstaande ouder?
Ben jij die alleenstaande ouder? Dan zul je ongetwijfeld dit lijstje veel langer kunnen maken. Wist je echter dat erover praten echt helpt. Je zit niet alleen in deze situatie, ook al voelt dat vaak wel zo. Praten helpt en wellicht komen er gezellige, interessante en praktische contacten uit voort. Zeker als je alleenstaande ouder bent van erg kleine kinderen is praktische hulp welkom en kun je elkaar daar prima in ondersteunen, zonder dat het geld kost, dienst wederdienst! Op die manier hoef jij je niet bezwaard te voelen als je hulp accepteert, je levert een tegenprestatie. Kom je er op deze manier niet uit, blijf er niet mee zitten. Bezoek je huisarts en hij of zij wijst je de weg voor verlichting op welke manier dan ook.
Op vakantie als eenoudergezin?
Wil je in contact komen met andere 1 oudergezinnen? Vind je het prettig als de kinderen tijdens de vakantie vermaakt worden door een animatieteam? Boek dan een eenoudervakantie en ontdek dat al die andere alleenstaande ouders tegen dezelfde dagelijkse problemen aanlopen als jij. Ervaringen uitwisselen over opvoeding van de kinderen, werk, dating en meer. Het is allemaal mogelijk als je een 1 ouder vakantie boekt. Contact maken met andere eenoudergezinnen tijdens je vakantie, je doet er een schat aan kennis mee op.