1 ouder vakantie voor jou

Welk type 1 ouder vakantie 2024 ga jij boeken?

Als je een 1 oudervakantie 2024 wilt boeken, heb je diverse mogelijkheden.
Zo kun je bijvoorbeeld een vakantiehuis Zeeland huren, naar Luxemburg op vakantie gaan of een kampeervakantie op de Veluwe of in Drenthe boeken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een georganiseerde 1 ouder vakantie in 2024. Zoals een georganiseerde eenoudervakantie Frankrijk.

estivant eenoudervakanties

Alleen met de kinderen op vakantie of een georganiseerde 1 ouder vakantie?

De vraag is dan ook. Ga je alleen met de kinderen op reis of boek je een vakantie met andere 1 ouder gezinnen?
Een georganiseerde 1 ouder vakantie biedt veel voordelen!


landal eenoudervakanties banner

Begin van het jaar je 1 ouder vakantie boeken

In het begin van het jaar heeft iedereen het er weer over, de zomervakantie. Is er al geboekt? En waar gaat de reis naartoe? Maar wat nou als op vakantie gaan helemaal niet zo vanzelfsprekend is? Misschien vind je het als alleenstaande ouder wel heel spannend om alleen met je kinderen op reis te gaan, terwijl een vakantie natuurlijk voor ontspanning zou moeten zorgen. En als je puber kinderen hebt, komen daar nog heel wat andere dingen bij kijken. Want welke een ouder vakanties vinden puber kinderen leuk? Wat zijn de voor- en nadelen van alleen met je kinderen op vakantie gaan tegenover een georganiseerde 1 ouder vakantie? We zetten alle mogelijkheden van 1 ouder vakanties op een rij.

Alleen op vakantie met de kinderen

Vakantie vieren is voor iedereen anders. En dat geld al helemaal voor een 1 ouder vakantie.
De een gaat het liefst back to basic, met een tentje de natuur in en zo weinig mogelijk luxe. Terwijl een ander het op vakantie echt niet minder luxe wil hebben dan thuis. Een luxe hotel, mooie safaritent of een stacaravan? Of een schattige bungalow of een tent? Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Maar alleen op vakantie gaan met je kinderen kan ook best een obstakel zijn. Je moet het maar durven, om een reis te ondernemen terwijl je helemaal in je eentje de verantwoordelijk draagt voor je kinderen. Je hebt niemand om mee te overleggen of op terug te vallen. Maar als een eenoudergezin bent heb je vaak weinig keuze. Ja, de andere keuze is om niet op vakantie gaan. Toch ben je er waarschijnlijk na een jaar hard werken en zorgen ook wel aan toe om er even lekker tussenuit te gaan, en je gunt je kinderen ook een vakantie in een andere omgeving toch?


De voor- en nadelen van alleen met de kinderen op vakantie gaan

De ene ouder draait zijn hand er niet voor om en stapt zorgeloos in de auto. Maar de ander ziet alleen maar beren op de weg en heeft meer stress dan plezier. Is dat echt nodig? Als alleenstaande vader of moeder op vakantie gaan met je kinderen is speciaal maar niet extra bijzonder. Er zijn duizenden een ouder gezinnen in Nederland en België en vele ouders met kinderen zijn gescheiden. Dus niet moeilijk doen maar genieten.

Welke 1 ouder vakantie past bij jou?

Wat wordt het? Een eenoudervakantie Nederland of een vliegvakantie Spanje, Malta, Frankijk, Griekenland of elders binnen Europa? Of toch maar een 1 ouder kampeervakantie Nederland of de Ardennen? Kies de 1 ouder vakantie die bij de samenstelling van je 1 ouder gezin en je budget past.


De nadelen van een 1 ouder vakantie die je zelf regelt

 • Je staat er ‘alleen’ voor bij een 1 oudervakantie die je zelf regelt. Zo moet je zelf de goede route uitstippelen, kun je aan je (kleine) kinderen niet even vragen om mee te kijken op de navigatie. Je moet zelf denken aan bagage/eten/drinken/spullen en het onderhoud van de auto. Mocht er iets gebeuren dan ben je op jezelf aangewezen.
 • Weinig rust: je komt misschien weinig aan jezelf toe omdat je voor de kinderen moet zorgen en constant op moet letten. Er eventjes op uit gaan zonder kinderen wordt toch lastig als je er alleen voor staat. En dus heb je pas tijd voor jezelf als de kinderen slapen. De kans dat je vermoeider thuiskomt dan dat je wegging is aanwezig.
 • Regelen: denk bijvoorbeeld aan het feit dat je toestemming moet hebben van de andere ouder om je kinderen mee op vakantie te nemen! Daarvoor moet je toestemmingsformulieren invullen en meenemen. Is de andere ouder overleden? Dan heb je de overlijdensakte nodig.
 • Eenzaam: je kunt je best eenzaam voelen als je alleen met je kinderen op vakantie gaat. Overal zie je gelukkige gezinnetjes, en je hebt amper volwassenen om mee te praten. Dan kan een avond met een wijntje voor de tent heel lang duren.

vader met gezin op wintersport

De voordelen:

 • Herinneringen: of je nu naar de Veluwe gaat of naar Spanje: je maakt geweldige herinneringen met je kinderen. En deze herinneringen zullen zij voor altijd bij zich dragen.
 • Zelfvertrouwen: ondanks dat je het misschien heel spannend vindt om zelf met de kinderen op vakantie te gaan kan het je ook veel zelfvertrouwen geven als het allemaal goed gaat en jullie lekker zitten te genieten. Dat heb je toch maar even mooi geregeld!
 • Echt tijd voor elkaar: omdat je in een andere omgeving bent, zonder andere volwassenen, heb je juist alle tijd om eens echt samen te zijn met je kinderen.


Een georganiseerde 1 ouder vakantie

Je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde reis. Misschien gaan je nekharen hier meteen van rechtovereind staan. Maar je hoeft echt niet met zijn allen in de bus, met allemaal verplichte uitjes, zonder tijd voor jezelf. In tegendeel, een georganiseerde 1 ouder vakantie houdt in dat jij je handen meer vrij hebt. En dat je zelf kunt bepalen waar je wel en niet aan mee wilt doen. Alles mag, niets moet! Dat geldt ook voor je 1 ouder vakantie 2024. Jij bepaalt of je zelf jij de vakantie regelt of een gespecialiseerde 1 ouder vakantie organisatie zoals Estivant, TUI, Cirkel eenoudervakanties of One2gether Travel je eenoudergezin reis laat organiseren. Dat geldt ook voor je eenouder wintersport vakantie 2024.


De voordelen van een georganiseerde 1 ouder vakantie

 • Animatie voor de kinderen: veel reizen organiseren leuke activiteiten voor de kinderen. Ook voor verschillende leeftijdscategorieën. En op het moment dat je kind zich vermaakt bij zo’n leuke activiteit heb jij even je handen vrij om iets voor jezelf te doen.
 • Minder geregel: je kiest zelf de bestemming (wintersport, zomervakantie, Nederland of buitenland? Wil je kamperen in een bungalowtent of kies je voor een luxe hotel? Samen met de kinderen kies je jullie perfecte vakantiebestemming, en de rest wordt eigenlijk allemaal voor je geregeld.
 • Contacten en aansluiting: op je bestemming krijg je het complete activiteitenprogramma waar je aan mee mag doen. Dus niets hoeft! Heb je even geen zin in gezelschap en wil je lekker met een boek genieten in de zon? Geen probleem! Voor je kinderen zijn er leeftijdsgenootjes en zelf kun je aansluiting zoeken bij de andere ouders. Je kunt er zelfs vrienden aan over houden. Vaak kun je bij het reserveren zien welke leeftijdsgroepen de vakantie hebben geboekt. Zo weet je zeker dat jullie bij de groep passen.
 • Herkenning: omdat jullie allemaal in hetzelfde schuitje zitten zorgt dit vaak meteen voor een klik. Je begrijpt elkaars situatie, niet alleen de volwassenen. Ook de kinderen hoeven eens niet uit te leggen waarom ze alleen met papa of mama op vakantie zijn.


Nadelen georganiseerde 1 ouder vakantie.

En de nadelen: ja, en daar heb ik dus even naar moeten zoeken. Het enige wat als nadeel uit de bus komt is dat je misschien soms iets te veel gezelschap hebt. Er zijn natuurlijk altijd mensen die niet doorhebben dat je even geen zin hebt om gezellig te doen. Maar die mensen heb je op een ‘gewone’ camping ook, die ene buurman die maar blijft aandringen of te niet komt barbecueën. Toch geven de meeste ouders die een georganiseerde 1 ouder vakantie hebben meegemaakt aan niets anders meer te willen.

TUI Eenoudervakanties banner

Vakanties eenoudergezinnen en jouw keuze

Alleen met je kinderen op vakantie gaan en alles zelf regelen? Of kiezen voor een georganiseerde 1 ouder vakantie waarbij al het regelwerk voor je gedaan wordt en je kinderen binnen een paar minuten al vriendjes hebben gemaakt? Voor veel ouders is de keuze vrij gemakkelijk. En ding is zeker, als alleenstaande ouder met je kinderen op vakantie gaan kan op veel verschillende manieren. En er is er vast een mogelijkheid die bij je past én die bij je budget past. Je kunt een vakantie voor eenoudergezinnen zo duur maken als je wilt. Op deze site vind je ook mogelijkheden voor een goedkope eenoudervakantie 2024. Bijvoorbeeld een 1 ouder kampeervakantie.