5 tips voor een gezellige vakantie met puber

Een ouder zijn van een puber kan soms voelen als een emotionele achtbaan. Tussen schoolverplichtingen, sociale activiteiten en de zoektocht naar zelfstandigheid lijkt er weinig tijd over te blijven voor quality time. Maar wat als je deze uitdaging aan kan gaan door samen op vakantie te gaan? Een ouder vakantie met puber kan niet alleen de band versterken, maar biedt ook de mogelijkheid om samen nieuwe ervaringen op te doen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Om er een geslaagde vakantie met puber van te maken hebben wij hier enkele tips voor je.

estivant eenoudervakanties

Hier boek je direct je eenoudervakantie met puber:

5 Tips voor gezellige vakantie met puber

1. Betrek de puber bij de planning

Laat je puber actief deelnemen aan het planningsproces. Laat hem of haar meedenken over activiteiten, bezienswaardigheden en restaurants die ze graag willen bezoeken. Op deze manier voelen ze zich betrokken en gewaardeerd wat zorgt voor een positiever houding.

landal eenoudervakanties banner

Vakantie-met-puber-moeder-dochter

2. Kies een bestemming die jullie allebei leuk vinden

Het vinden van de juiste bestemming is heel erg belangrijk voor een succesvolle een ouder vakantie met puber. Overleg met je tiener over zijn of haar interesses en voorkeuren. Een actieve vakantie in de natuur, een stedentrip vol cultuur of ontspannen aan het strand. Het is belangrijk dat jullie beide enthousiast worden van de bestemming en dat de verwachtingen naar elkaar worden uitgesproken om misverstanden op vakantie voor te zijn. Hierbij is de kans ook groot dat jullie beide compromissen moet sluiten, want je kan natuurlijk niet met alles op één lijn liggen.

3. Geef elkaar de ruimte voor eigen tijd in een vakantie met puber

Hoewel het belangrijk is om samen tijd door te brengen, is het ook belangrijk om ruimte te geven voor eigen tijd. Pubers hechten vaak veel waarde aan hun eigen ruimte en onafhankelijkheid. Geef ze de vrijheid om zelf op ontdekking te gaan en hun eigen interesses na te jagen. Bij het boeken van een accommodatie is het handig om te letten op een eigen kamer of op een woonkamer en slaapkamer die van elkaar afgesloten kan worden. Zo kan de puber zich op de slaapkamer even terugtrekken terwijl jij als ouder in de woonkamer of op het balkon zit.

4. Hanteer regels op vakantie waar jullie het beide mee eens zijn

Vakantie-met-puber

Het is geen geheim dat tieners vaak verbonden zijn met hun elektronische apparaten. Hoewel het begrijpelijk is dat ze hun virtuele wereld willen behouden, is het ook belangrijk om grenzen te stellen. Stel samen regels op over het gebruik van technologie tijdens de vakantie, zodat jullie volledig kunnen genieten van de tijd samen zonder afleiding. Een simpel voorbeeld kan zijn geen telefoon tijdens het eten, maar speel een kaartspelletjes als de gespreksstof begint op te raken. Mocht je op zonvakantie zijn is het ook onwijs leuk om een spelletje mee te nemen naar het zwembad of het strand. Zo kan je samen relaxen, maar ben je tegelijkertijd ook met elkaar in gesprek.

5. Ga samen op pad om activiteiten te ondernemen

Een ouder vakantie met puber biedt een uitgelezen kans om leerzame momenten te creëren. Bezoek educatieve bezienswaardigheden, musea of historische plekken. Op deze manier wordt leren een avontuurlijke ervaring en wordt de vakantie zowel vermakelijk als leerzaam. Dit kan natuurlijk afgewisseld worden met leuke activiteiten die in de omgeving te ondernemen zijn, zoals een bezoek brengen aan een marktje, kanoën, winkelen en noem maar op.

Een ouder vakantie met puber kan een waardevolle en verbindende ervaring zijn. Door de juiste bestemming te kiezen, je tiener te betrekken bij de planning, ruimte te geven voor eigen tijd, technologie in balans te houden en leerzame momenten te creëren, kun je een vakantie realiseren die niet alleen plezierig is, maar ook de band tussen ouder en puber versterkt. Het is een kans om samen te groeien, te lachen en onvergetelijke herinneringen te creëren die beide partijen voor altijd zullen koesteren.

Bovendien hoeft een vakantie met tieners niet direct ver te zijn of veel geld te kosten. Je kan ook samen een paar nachtjes weg in Nederland om een stad te ontdekken.

Een een ouder vakantie met puber kan je boeken bij: